اسیدی بودن معده میتواند بهدلیل فاصلهی طولانی میان وعدههای غذایی، خالی بودن معده یا مصرف بیشازحد چای، قهوه، سیگار یا الکل ایجاد شود. وقتی ترشح اسید معده بیش از حد معمول باشد، دچار سوزش سردل یا بیماری رفلاکس معده (GERD) میشویم. معمولا این حالت زمانی ایجاد میشود که غذای سنگین یا پرادویهای خورده باشیم. درواقع، رفلاکس اسید معده بهدلیل ضعیف شدن دریچهی متصلکنندهی معده به مری رخ میدهد. وقتی چنین مشکلی ایجاد میشود، اسید معده به مری برمیگردد.
5 روش کاهش اسید معده:
1.برگ ریحان
خواص آرامبخش و ضدنفخ برگ ریحان موجب میشود که مشکل اسیدی شدن معدهی شما پس از مدت کوتاهی برطرف شود. با مشاهدهی نخستین نشانههای نفخ معده چند برگ ریحان بخورید یا ۳ یا ۴ برگ ریحان را در یک فنجان آب بجوشانید و اجازه دهید تا چند دقیقه دم بکشد؛ بهطور مرتب از این جوشانده استفاده کنید.
2.رازیانه
میتوانید پس از صرف غذا تخم رازیانه بجوید تا از اسیدی شدن معده جلوگیری کند. چای رازیانه بهدلیل داشتن فواید فراوان برای دستگاه گوارش، به سلامت و شادابی آن کمک میکند. این چای بهخاطر روغنهای موجود در رازیانه برای کمک به سوءهاضمه و نفخ بسیار مفید است.
3.دارچین
این ادویهی مفید، نوعی ضداسید معدهی طبیعی است که با بهبود فرایند هضم و جذب غذا، معدهی شما را آرام میکند. برای درمان اسیدی شدن معده و بهبود عفونتهای موجود در دستگاه گوارش، از چای دارچین استفاده کنید. دارچین منبعی از مواد مغذی است و خواص فراوانی برای سلامتی دارد.
4.میخک
میخک طبیعتی ضدنفخ دارد، بنابراین از تشکیل گاز معده در دستگاه گوارشی جلوگیری میکند. درهنگام پختن غذاهای نفاخی مانند لوبیا قرمز یا نخود، به آنها میخک اضافه کنید. حتی میتوانید برای درمان اسیدی شدن معده و رهایی از بوی بد دهان (که معمولا همراه با مشکل اسیدیتهی معده ایجاد میشود) از میخک و هل خردشده (به مقدار مساوی از هر کدام) استفاده کنید.
5.زنجبیل
زنجبیل در پس آن ظاهر ناهموار و پر از گره، مزیتهای فراوانی برای سلامتی دارد. زنجبیل بهطور طبیعی موجب تسکین یافتن معده میشود و به کاهش تولید اسید معده کمک میکند. زنجبیل خواص گوارشی و ضدالتهابی فوقالعادهای دارد. برای خنثی کردن اسید معده میتوانید برشی از زنجبیل تازه را بجوید یا دو تا سه بار در روز یک قاشق آب زنجبیل مصرف کنید یا زنجبیل تازه را در یک فنجان آب جوش بخیسانید و آب را بنوشید.چای زنجبیل بدون کافئین بههمراه کمی عسل، بهترین نوع چای زنجبیل برای افرادی است که دچار رفلاکس اسید معده هستند. انواع مختلفی از چای زنجبیل در بازار وجود دارد. البته بهنظر نمیرسد که لیموناد زنجبیلی (نوعی نوشیدنی شیرین و گازدار غیرالکلی) چندان مفید باشد، زیرا گازدار است و ممکن است حاوی کافئین باشد. بهعلاوه میزان زنجبیل در بیشتر لیمونادهای زنجبیلی موجود در بازار به حدی نیست که بر رفلاکس اسید معده اثر داشته باشد.
خوراکی هایی که باید از آن ها اجتناب کنیم
بعضی از نوشیدنیها در تحریک اسید معده تأثیر بهسزایی دارند. مدیریت و کنترل نشانههای رفلاکس اسید معده نیازمند شناخت و اجتناب از محرکهای آن است و پرهیز از مصرف محرکها و موادی که موجب بروز نشانههای رفلاکس اسید معده میشوند، بهترین راه تسکین اثرات این بیماری است. بعضی از مواد غذایی و نوشیدنیها بسیار بیشتر از سایرین موجب رفلاکس اسید معده میشوند. برای نمونه، بیماران مبتلا به رفلاکس اسید معده به مری نمیتوانند نوشیدنیهای گازدار و کافئین مصرف کنند. چرا که بعضی از مواد غذایی موجب ضعیف شدن اسفنکتر تحتانی مری (عضلات اطراف قسمت پایینی مری) میشوند و رفلاکس معده را بدتر میکنند. رفلاکس اسید معده معمولا در زمان کوتاهی پس از خوردن یا نوشیدن خوراکیها و نوشیدنیهای محرک ایجاد میشود. بنابراین بهراحتی میتوان مصرف عوامل اصلی رفلاکس اسید معده را کاهش داد.
1.الکل
الکل موجب سست و ضعیفتر شدن دریچهی متصلکنندهی معده و مری میشود و معده را تحریک میکند تا اسید بیشتری تولید کند.
2.نوشیدنی های گازدار
حبابهای موجود در نوشیدنیهای گازدار، در معده بههم متصل میشوند و گسترش مییابند. این مسئله موجب فشار آمدن به اسفنکتر مری (دریچهی ورودی مری به معده) و بازگشت اسید معده و محتویات آن به مری میشود.
3.نوشیدنی های کافئین دار
قهوه، چای و آب گازدار حاوی کافئین هستند و کافئین نیز موجب تشدید رفلاکس اسید معده میشود. استفاده از نمونههای بدون کافئین این نوشیدنیها به کاهش علائم این بیماری کمک میکند.
4.شکلات
شکلات دارای کافئین و کاکائو است که هر دو موجب افزایش علائم رفلاکس اسید معده میشوند. بنابراین کاکائوی داغ یا شیرکاکائو نیز محرک این بیماری هستند.
5.آب مرکبات
آب مرکباتی مانند پرتقال و گریپ فروت بهشدت اسیدی است و این مسئله رفلاکس اسید معده را بدتر میکند.
بهترین شیوه ی مصرف نوشیدنی ها
روش مصرف نوشیدنیها نیز میتواند رفلاکس اسید معده یا سوزش سردل را تشدید کند. میتوانید با استفاده از روشهای مؤثر زیر نشانههای این بیماری را کاهش دهید:
.برای هیدراته نگه داشتن بدن در تمام طول روز مایعات بنوشید و از نوشیدن یکبارهی مقدار زیادی از مایعات پرهیز کنید.
.اواخر شب نوشیدنی و مایعات مصرف نکنید.
.پس از نوشیدن مایعات در حالت نشسته یا ایستاده باقی بمانید و دراز نکشید.